top of page

HISTORIEN OM LOUIS VUITTON


Louis Vuitton ble født 4. august 1821.

1821 Louis Vuitton blir født i den lille fjellbyen Anchay i Frankrike 1837 Louis Vuitton ankommer Paris som 16-åring og får jobb hos boksemakeren Monsieur Marechal. 1854 Louis Vuitton gifter seg med Clemence-Emilie Parriaux 1854 Louis Vuitton åpner den første butikken sin på 4 Rue Neuve-des-Capucines, Paris 1857 Louis Vuittons sønn Georges Vuitton blir født 1859 Louis Vuitton flytter produksjonsverkstedet sitt til Asnieres ved bredden av Seine-elven rett vest for Paris 1880 Georges Vuitton blir meddirektør for bedriften til sin far 1883 Gaston-Louis Vuitton som er barnebarnet til Louis Vuitton blir født 1892 Louis Vuitton dør i en alder av 71 år 1896 Georges Vuitton lager Louis Vuittons kjente monogram med LV-initialer som en hyllest til sin far Louis Vuitton. ________________ Louis Vuitton ble født 4. august 1821 i den lille fjellandsbyen Anchay Øst i Frankrike.

Faren hans, Xavier Vuitton var bonde, og moren, Coronne Gaillard var hattemaker. Som 13-åring startet Louis Vuitton på sin reise mot Paris. Reisen tok to år og var 292 mil lang.

Starten på karrieren Ved ankomst til Paris i 1837 ble Vuitton lærling på verkstedet til en vellykket koffertkistemaker ved navn Monsieur Marechal. I 17 år fordypet Louis Vuitton seg i faget og gjorde seg kjent med detaljene til faget, logistikk og spesielle kundeforespørsler som la grunnlaget for hans fremtidige imperium. I 1853 ble Vuitton utnevnt til den personlige reisekistemakeren av keiserinne av Frankrike, keiserinne Eugenie de Montijo - kona til Napoleon Bonaparte. Keiserinnen ga Vuitton ansvaret med å lage emballasjen som hennes klær skulle fraktes i mellom Tuileries-palasset, Château de Saint-Cloud og forskjellige badebyer hun besøkte. Jobben åpnet dørene for et nytt elite- og kongelig klientell. Louis Vuitton Malletier åpner dørene I 1854 som 33 år gammel gifter Vuitton seg med den 17 år gamle Clemence-Emilie Parriaux. Samme år forlater han butikken til Marcehal for å åpne sitt eget verksted. Skiltet utenfor lyder: "Securely packs the most fragile objects - Specializing in packing fashions" Louis Vuitton Malletier ble offisielt født og åpnet i 1854 på Rue Nueve des Capucines i Paris. Vuitton anerkjente behovet for bagasjekister med flate bunner som kunne stables i lasterommet på skip eller i bagasjevogner på tog uten å bli skadet.

I 1858 introduserte Vuitton rektangulære kofferter som kunne stables. På denne tiden lagde Vuitton koffertene sine i grått Trianon-lerret i stedet for skinn noe som gjorde de slitesterke og vanntette i motsetning til sine konkurrenter.

Louis Vuitton kofferter. Fra øverst til venstre; The Monogram Canvas (1896), The Damier Canvas (1888), The Trianon Gray Canvas (1854), and The Striped Canvas (1872)

Etterspørselen etter den innovative og praktiske kofferten for togreiser var så høy at Vuitton måtte utvide bedriften til et større verksted nordøst for sentrum av Paris, i Asniéres.

I 1859 var det 20 ansatte, i 1900 var det 100 ansatte og i 1914 var det 225 ansatte.

Louis Vuitton produserer den dag i dag i Asniéres.

I bakgården til verkstedet i Asnières rundt 1888. Louis Vuittons barnebarn Gaston L. Vuitton liggende på en "bed-trunk".

For å beskytte mot kopiering av merkevaren sin endret Vuitton Trianon-designet til et beige- og brunstripete mønster i 1876.

I 1888 designet Vuitton Damier Canvas som den dag i dag er Louis Vuitton sitt nest mest populære mønster.

Louis Vuitton fortsatte å jobbe frem til sin død 27. februar 1892. Han ble 72 år gammel.

Hans sønn, Georges Vuitton overtok sin fars bedrift og i 1896 ble Monogram Canvas introdusert.